Cum împărţim noi zacusca şi fasolea

(a se observa punerea titlului pentru prima dată)

Tot învăţând (scrierea acestui cuvânt a fost un adevărat supliciu) eu catalana, ajung şi la capitolul despre gastronomia lor. Pe lângă îmbinarea de carne şi peşte („mar i muntanya”), surprize, surprize, aflu că împărţim două mâncăruri – zacusca şi fasolea cu cârnaţi. Ca să vezi ! Bineînţeles, denumirea diferă, la ei zacusca numindu-se „escalivada” (pronunţat [ascalivada]) ceea ce s-ar traduce mot à mot „coaptă”, verbul „escalivar” însemnând „a coace”. Mai simplu la ei, se coace mâncarea ? Foarte bine, îi spunem „coaptă”. Noi de unde om fi venit cu numele de zacuscă ? 

M-am documentat, cuvântul „zacuscă” este de origine slavă, ca multe alte cuvinte de altfel şi însemna „gustare” sau „aperitiv”. Hm, interesant. Şi, rădăcina cuvântului înseamnă „gustos”, „delicios” sau „a muşca”. Interesantă şi asocierea asta de sensuri. De unde „gustos” cu „a muşca” ? Dar, adevărat(e) ce-i drept. 

Am rezolvat-o cu numele, dar pe pagina de Wikipedia a zacuştei (la cine să apelez dacă nu la mama Wiki?) scrie că e o mâncare specifică zonei balcanice. Deci, cum a ajuns ea în Spania, în Catalunia ? Rămâne de investigat. 

În ceea ce priveşte fasolea cu cârnaţi sau iahnia, denumirea vine din turcă sau bulgară, la ei se numeşte „botifarra amb mongetes” ([butifarra amb mungetas]), adică (şi aici urmează o cacofonie) „cârnat cu fasole”. Bun, caut şi asta, şi cum pe noi nu ne interesează prea mult de catalani (nu că pe ei i-ar interesa de noi), bineînţeles că n-am descoperit nimic. Am aflat însă că fasolea cu cârnaţi nu e mâncarea noastră naţională, deşi se serveşte de 1 Decembrie şi asta datorită unei mişcări a Pro TV-ului, „Marea Ciolaniadă”, cu ocazia împlinirii a cinci ani. Şi că ar fi mâncarea săracilor. Şi ce ? Făcută la cazan e… delicioasă ! 

Revin cu informaţii noi. Când o să le am.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s